Aan de Oosterholtseweg in IJsselmuiden ligt een markant boerderijcomplex dat, naast de T-boerderij, bestaat uit een veeschuur en grote houten hooischuur. De boerderij dateert waarschijnlijk omstreeks 1800 en had toen een opzet als hallehuisboerderij. Omstreeks 1850 werd het dwarsgeplaatste voorhuis toegevoegd, waarbij de oude voorgevel als brandmuur deels bewaard bleef. Omstreeks 1910 werd het achterhuis grotendeels vernieuwd en werden gevels verhoogd. Bij een renovatie vanaf 2003 zijn helaas veel authentieke delen verloren gegaan, maar de hoofdopzet bleef bewaard.
De naast de boerderij aanwezige veeschuur werd omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Hieraan herinnert een in de achtergevel opgenomen gevelsteen met de initialen JPB en WM van de toenmalige eigenaren Jan Pelleboer en Willempje Meuleman.
Links van de boerderij werd omstreeks 1931 een grote houten hooischuur gebouwd ter vervanging van eerder aanwezige hooibergen. In de schuur is nog de hijsbalk van de oorspronkelijke hooigrijper aanwezig en ook buizen van de later geplaatste hooiventilator of ‘hooikanon’. Opvallend is een in de jaren vijftig onder de hooischuur gemetselde tunnel met daarin een ventilator om hooibroei tegen te gaan. Door de plaats van de schuur op de rand van de terp is deze inmiddels ernstig verzakt.
Hoewel de veeschuur bijna geheel is ingestort en de hooischuur grote funderingsproblemen kent, zijn deze gebouwen van groot belang voor het totaalbeeld van dit rijksmonumentale complex. De nieuwe eigenaren willen de boerderij verbouwen, maar daarbij ook het beeld van het erf bewaren en waar mogelijk verbeteren.
Na de afronding van de bouwhistorische verkenning van dit markante complex werd ons gevraagd om ook een rol te spelen in de planvorming voor de restauratie. In samenwerking met architectenbureau Van Lente uit IJsselmuiden is op basis van een opname van de actuele bouwkundige staat een herstelplan met werkomschrijving opgesteld voor de restauratieve onderdelen.