Over mij

Mijn naam is Gerrit Korenberg, bouwhistoricus en erfgoedadviseur. Ik woon in IJsselmuiden en ben mede-eigenaar van het Monumenten Advies Bureau in Nijmegen.

Na afronding van de studie bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle ben ik als restauratiebouwkundige begonnen. Van 2001-2003 heb ik de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht gevolgd en sindsdien ben ik werkzaam als bouwhistoricus en erfgoedadviseur. Inmiddels heb ik al vele onderzoeken door het hele land uitgevoerd. Meestal betreft het onderzoek van gebouwen, van kleine bijgebouwtjes tot grote complexen zoals landhuizen of kazernes. Maar ook heb ik onderzoek verricht naar bruggen, sluizen en andere bijzondere objecten. Elk onderzoek wordt uitgevoerd volgens de Uitvoeringsrichtlijn Bouwhistorisch Onderzoek met waardestelling – URL 2007.

Sinds 2014 ben ik als Bouwhistoricus gecertificeerd bij de Bond van Nederlandse Bouwhistorici.  

Bij elk onderzoek zijn er verrassingen. Elk onderzoeksobject is uniek en, hoe klein soms ook, toch altijd weer boeiend. Zodra je meer over het object te weten komt en je in de achtergronden gaat verdiepen, komen er altijd interessante verhalen naar boven.

Mijn bouwkundige achtergrond zie ik als een groot voordeel bij het onderzoeken van gebouwen en constructies. Door onderzoeksvragen vanuit de ‘bouwer’ te benaderen ontdek je vaak waarom iets op juist die plaats of op die manier werd gemaakt.

Omdat ik ook zelf bij restauratie- en herbestemmingsprojecten betrokken ben weet ik goed waar de uitdagingen voor de planmakers liggen. De advisering bij het bouwhistorisch onderzoek kan daardoor ook goed naar de bouwkundige praktijk worden vertaald.

Als erfgoedadviseur combineer ik mijn bouwkundige achtergrond en bouwhistorische kennis tot behoud en ontwikkeling van het cultureel erfgoed, maar met oog voor een duurzame toekomst.

In 2016 heb ik voor de Bond van Nederlandse Bouwhistorici de website geactualiseerd. Dit bleek voor herhaling vatbaar en daarom volgden dan ook deze eigen website en in 2021 de website van de Stichting Bouwhistorie Nederland. In 2022 ging een website over de Dorpskerk in mijn woonplaats IJsselmuiden online.

Gerrit Korenberg

Fotografie Miranda Lemmens

U kunt mij bereiken via het Monumenten Advies Bureau of direct via onderstaand contactformulier.